APPLE AIRPODS A FÜLÜNKBEN – TESZT

Hosszú várakozás előzte meg az Apple AirPods névre keresztelt legújabb vezeték nélküli fülesének érkezését, de végre itt van, mi pedig azonnal rávetettük magunkat és leteszteltük. Vajon megérte a várakozást?

Az iPhone 7 megjelenésével az Apple egy merész lépéssel megszüntette a jack csatlakozót. A népek felhördültek, de aztán pont ugyanúgy megvették az iPhone-t, mint az előző években. Ennyit azokról a hozzászólásokról, amik a jack csatlakozó elhagyása miatt már temették is az Apple-t.

De vajon mit tehet az egyszeri iPhone 7 vásárló, ha zenét akar hallgatni? Egyrészt használhatja az iPhone-hoz kapott Lightning csatis fülest, vagy a dobozban lévő jack átalakítóval a régi fej vagy fülhallgatóját, esetleg a meglévő Bluetooth fülesét, vagy a tesztalanyunkat is, az iPhone 7-tel együtt bemutatott AirPods vezeték nélküli fülhallgatót. Persze csak akkor, ha volt olyan szerencsés és tudott vásárolni egyet, ugyanis az ígért október vége helyett végül csak december végén kezdte meg az Apple a termék szállítását, ráadásul igencsak limitált mennyiségben. Magyarországra például olyan kevés érkezik, hogy inkább le sem merem írni a darabszámot, mi magunk is csak hatalmas szerencsével jutottunk hozzá egy darabhoz.
 

Csorgó nyállal vetettük rá magunkat az Apple legújabb kiegészítőjére. Több kollégám is próbálta kicsavarni a kezemből, de a sok edzésnek hála felülkerekedtem rajtuk és végül az én fülemben kötött ki a két kis fehér fülhallgató.

Dizájn

Az utóbbi időben volt pár vitatható dizájnmegoldása az Apple-nek. Emlékezzünk csak a púpos Battery Case-re, vagy a hanyatt tölthető Magic Mouse-ra, de említhetném, az iPad Pro fenekében tölthető Apple Pencilt is. Nos, az AirPods tökéletes. A fülesek tokja, ami a töltő is egyben, úgy simul bele a kezünkbe, mint cica az ölünkbe, egy gyönyörű kis fehér krumplit alkotott megint az Apple. Élőben egyébként sokkal kisebb, mint amekkorának a képek alapján gondolnánk, nagyon cuki, élmény volt kibontani. Olyan finomsággal nyílik ki a tok fedele, ahogyan azt elvárjuk, és a két kis fülhallgató is úgy csúszik ki belőle, mint … inkább nem keresek hasonlatot, mert rossz vége lesz, maradjunk annyiban, hogy tökéletesen. A tok mágnesesen záródik egy határozott cuppanással, és ugyanilyen határozottan cuppannak a helyükre a fülesek, ha visszarakjuk őket a tokba. Az alján egy Lightning portot találunk, melyen keresztül tölthetjük, a dobozban pedig egy Ligthning kábelt is kapunk mellé.

Az AirPods fülhallgatók pont úgy néznek ki mint az eddigi EarPods, csak épp nincsenek kábelek, amik összegubancolódnak a zsebünkben. Két kis fehér szépség, kis króm csíkkal az alján, amik egyébként a töltésre szolgálnak. Ennél minimálabb fülest nem fogsz látni az biztos, csak a kis lyukak árulkodnak róla, hogy pár szenzor is helyett kapott benne, amik érzékelik, hogy épp a fülünkben vannak-e, ennek segítségével tudja automatikusan elindítani, vagy megállítani a zenét. Belül az Apple saját fejlesztésű W1 chipje dolgozik. Ez utóbbiba belemehetnénk, hogy mennyire zseniális kis cucc, de inkább hagyjuk, mert valószínűleg a lőtéri kutyát nem érdekli ez, nemhogy az átlag AirPods vásárlót. Maradjunk annyiban, hogy ütős kis cucc.
Talán meglepő, hogy a változatlan külső ellenére sokkal inkább bennmaradnak a fülünkben, mint korábban az EarPods. Ennek két egyszerű oka van. Az egyik, hogy az AirPods bár nem mértem meg, szerintem könnyebb mint az EarPodsok voltak. A másik ok, hogy a kábel nem tépi ki a fülünkből. Gyakorlatilag teljesen észrevétlenül pihennek a fülünkben, komolyabb futás, vagy ugrabugrálás esetén sem kell félnünk, hogy kiesnek a fülünkből (a léggitározást is jól bírták irodai tesztünkben). Kényelem szempontjából nagyjából ég és föld a különbség az általam tesztelt Bluetooth fülhallgatókhoz képest, sőt akár ki is mondhatom, hogy ez az eddigi legkényelmesebb fülbe dugós fülhallgató. Oké, talán kicsit szokni kell a látványt, amit az ember füléből lefele kinyúló kis bot okoz, de szerintem ez is ugyanolyan természetes lesz és a Apple védjegyévé válik majd, mint régen az első fehér zsinóros fülhallgatók a sok fekete közt.

Beállítás

Gondolom a legtöbben már próbáltak párosítani Bluetooth eszközöket a telefonjukkal, és ismerik a kínlódást, ami ezzel szokott járni. Bekapcsolod a BT eszközt. Telefon felold, Beállítások ikonra bök, Bluetooth menü megnyit, eszköz gombjának hosszan nyomva tartása, lista nézegetése, várakozás, ima mormolása, kapcsolódásra várakozás, újabb ima mormolása, stb. Aztán vagy sikerül vagy nem. Megvan ez az érzés? Ugye.

Na, az AirPods nem ilyen. Mondom hogyan kell párosítani:

Kinyitod a tok tetejét, az iPhone-on felugrik egy “Csatlakozva” ablak és ennyi.

Jó ha 2 másodperc volt az egész művelet. Ja és ha ez megvolt, innentől kezdve az összes Apple eszközünk látni fogja, amin be vagyunk lépve az iCloud kontónkkal. Az Apple Watch, az iPad, a Mac, minden. Bárcsak ilyen egyszerűen működne a világon minden.

Hangzás

El is érkeztünk a legfontosabb ponthoz, legalábbis egy fülhallgató tekintetében, hiszen itt mégiscsak a legfontosabb kritérium az, hogy mennyire szól jól.

Nos, pont úgy szól mint az EarPods. Se nem rosszabb, se nem jobb. Ha van otthon egy régi EarPodsod, hallgasd meg. Na pont így szól az AirPods is. Igen, semmi extra, teljesen átlagos hangzás. Elegendő mély, de lehetne kicsit több dinamika és összeszedettebb hangzás. Nem mondanám kásásnak vagy rossznak, de az biztos, hogy nem dobtam hátast a hangzástól, mondjuk nem is vártam semmi eget verőt, ezért nem is csalódtam benne. Talán mintha egy fokkal jobban szólna mint a drótos elődje. Az irodában tökéletes, utcán, vagy tömegközlekedési eszközön viszont kicsit beszűrődnek a zajok. Ha valakinek ez utóbbi szempontok fontosak, esetleg hangzásban is jobbat szeretne, akkor nem az AirPods lesz a megfelelő választás, viszont a legtöbb iPhone használó számára az AirPods teljesen megfelelő lesz. Hallottam már sokkal sokkal jobban szóló in-ear fülhallgatókat, mégis a kényelem miatt valószínűleg az AirPodsot választanám egy Klipsch, BeoPlay vagy mondjuk egy Bose helyett. Egész egyszerűen azért, mert arra, hogy szóljon egy podcast, vagy valami trehány minőségű mp3 a fülemben, az AirPods bőven tökéletes, viszont nem fájdul meg tőle a fülem több órányi használat után sem, ez pedig a legtöbb fülhallgatóról nem mondható el. Most már három órája folyamatosan használom, és tényleg nem nyomja a fülem, gyakorlatilag nem is érzem, hogy benne van. Egy szó mint száz, ha valakinek tetszett az eddig Apple fülhallgatók hangzása, annak ez is be fog jönni, aki meg tömörítetlen zenét hallgat, az úgysem ilyenben fog gondolkozni.

Kezelés

Van Siri. Éljen. Ebbe nem is mennék bele, én magam szinte soha nem használom a Sirit, ha valakinek ez fontos szempont az megnyugodhat, az AirPods segítségével simán társaloghatunk az iPhone személyi asszisztensével. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy duplán koppintunk az AirPodsra és máris beköszön Siri. Szerencsére – és ezt most nagyon hangosan mondtam ki – a beállításokban van rá lehetőségünk, hogy a dupla koppintásra a lejátszást illetve a megállítást adjuk meg. Ennél bonyolultabb dolgokat, mint például a hangerőállítást viszont csak Sirivel oldhatunk meg. Ezzel az a bajom, hogy nem akarok pofázni mondjuk a repülőgépen a fülhallgatómhoz. Szóval, a kezelés tekintetében kicsit felemásak az érzéseim, jó lett volna ha simogatásra tudunk rajta hangerőt is állítani. Mint fentebb említettem, az érzékelőknek köszönhetően, ha valamelyiket kivesszük a fülünkből, egyből megállítja a lejátszást, ez elég praktikus ha valaki hozzánk szól. Amint visszatettük a fülünkbe, szól tovább, amit éppen hallgattunk.

A Bluetooth hatótávja több mint megfelelő, az irodán belül gond nélkül mászkáltam, és még a falak ellenére is nagyjából 15-20 méterre eltávolodhattam a telefonomtól anélkül, hogy megszakadjon a zenelejátszás, otthon pedig az egész lakást bejárhattam vele, bár elgondolkoztam, hogy ki a fene akar otthon fülhallgatóval hallgatni zenét. Na mindegy, a hatótáv miatt nem kell aggódni, edzőteremben is nyugodtan ledobhatjuk a földre a telefont, miközben a fülünkben dübörög a No Pain no Gain.

Üzemidő

Üzemidőre sem lehet panaszunk, egyetlen feltöltéssel, akár 5 órát képes szólni az AirPods, ráadásul a tokjával tölthetjük is, amivel összesen több mint 24 órán keresztül használhatjuk a fülesünket. A tok egyébként 15 perc alatt 3 órára elegendő töltést biztosít az AirPodsnak. Ez a megoldás több szempontból is praktikus. Egyrészt a tokba visszahelyezve egyből tölthetjük az AirPodjainkat, másrészt így az is garantálva van, hogy nem veszítjük el őket. Egy gond van csak, ha mondjuk az munkahelyünkön hagyjuk a tokot, akkor otthon nem fogjuk tudni tölteni a füleseket, de hát ennyi belefér. Egy átlag Bluetooth fülest sem tudunk tölteni, ha nincs nálunk a dokkoló, vagy a mikro USB kábel.

 

Összegzés

Pozitívumok: az AirPods nem tökéletes, de amit lehetett, az Apple kihozta belőle. Az átlagembernek teljesen megfelelő hangzásvilág, a valaha volt legegyszerűbb párosítás Bluetoothon keresztül, gyakorlatilag egyedülálló üzemidő, számomra az eddigi legkényelmesebben viselhető in-ear füles.

Negatívumok: limitált kezelési funkciók, viszonylag borsos ár, bár a vezeték nélküli fülhallgatók közt nem számít drágának, a konkurens modellek is ennyibe, vagy többe kerülnek.

Megkapja-e az Instant Get matricát? Olyannyira, hogy én már meg is vásároltam magamnak amolyan karácsonyi ajándék gyanánt. A boltokban-ban egyelőre még csak előrendelni lehet, érkezni már csak jövőre fognak. Pedig igény az vóna rá…

Forrás: iMagazin